KREATIVNOST DOLENJSKE KUHINJE

V Novem mestu lahko okusite vrhunsko kulinariko. Obiščete lahko restavracije s priznanjem  The Plate Michelin oziroma Michelinov krožnik;  Hiša Fink, Restavracija Grad Otočec in Gostilna Vovko.  Kulinarična in vinska ponudba, pa vas ne bo razočarala tudi pri ostalih gostilnah in restavracijah ter njihovih kuharskih mojstrih.

Najpomembnejša sestavina dolenjske kuhinje je kreativnost.

V dolenjski kulinariki najdemo številne slovenske jedi s pridihom samosvojosti, tako vam bodo namesto sirovih, postregli pehtranove ali fižolove štruklje, namesto orehove pa korenčkovo ali ocvirkovo potico.

Nekoč skromna dolenjska kuhinja se je ohranjala s tradicijami in prazničnimi običaji domačinov, ki so skozi desetletja pripravljali jedi na enak način iz točno določenih sestavin. Prepoznavnost posameznih jedi je povezana z načinom priprave, njihova izvirnost pa z načinom življenja, hišno tradicijo in vedenjem ljudi.

Na bogastvo tradicionalne dolenjske kuhinje so zagotovo vplivale tudi sosednje države in njihove domače jedi, zato le-ta predstavlja preplet okusov Italije, Madžarske in Balkana.

.